Avtodeli: Olja za servo sisteme – hidravlična tekočina

By | 30. 3. 2022

Avtodeli & olja za servo sisteme

Avtodeli. Da, tudi servo sistemi so avtodeli. In olja za servo sisteme so pomemben sklop vozila. Vsako vozilo, bodisi osebno, kombi, avtobus, tovorno, poljedelski stroj ali gradbeni stroj, ima volan.

Začetki proizvodnje avtomobilov so imeli volan na osnovi »polža« . Z razvojem je prišel  volan z volansko letvijo in prenosom z krmilnimi palicami.

Sodobni avtomobili so dobili tako imenovane servo volane. To pomeni, da ima sistem upravljanja na zobati letvi pomoč pri premikanju. Servo črpalka, servo cevi in posoda za servo olje – hidravlično tekočino  so sestavni deli  mehanizma za upravljanje.

Modernejši avtomobili imajo vgrajene volanske sisteme, ki so kombinacija elekričnega sistema in servo črpalke.

Novodobni volani imajo tudi sisteme, ki so vodeni izključno z elektroniko in računalniškim programom.

Tekočina,  ki je v sistemu je v bistvu hidravlično olje posebne gostote imenovano tudi servo olje ali olje za servo volane. Tovarna pri izdelavi novega avtomobila v svojih razvijnih oddelkih preizkuša  sisteme in določi, katere posebne lastnosti mora olje imeti.

Kakšen mehanizem se servo volan?

Volan in volanski sklopi, kakor tudi servo volan, so mehanizem, ki služi cello obdobje delovanja avtomobila.

Sistem je treba vzdrževati in kontrolirati. Posebno pozornost je treba posvetiti kontroli  količine olja za servo krmiljenje. Vedno mora biti v mejah predpisanega.

Pomanjkanje olja je vedno vzrok za okvare servo črpalke in zobate letve. To preprečimo z rednim servisiranjem in kontrolo.

Volanski sistem deluje vedno na enak način. Pomaga pri upravljanju in vrtenju z volanom. Novejše izdelave, kot je avtomobil, bolj moderno in dovršeno napravo ima.

AVTODELI KRUNO.SI

Vsi sistemi, razen popolnoma avtomatiziranih, uporabljajo servo tekočino oziroma hidravlično olje.

Olja se delijo po barvi, specifikaciji, tovarniških odobritvah in po blagovnih znamkah.

Večina olj je v rdeči barvi, lahko pa tudi v zeleni ali rumeni oziroma temno rjavi.

Nikoli ne uporabljati olja, ki je drugačno od  tistega, ki je v sistemu. Najbolje je, da prepustimo kontrolo in morebitno dolivanje strokovno usposobljenim servisnim svetovalcem ali avtomehanikom.

Olje mora imeti tovarniško odobritev od proizvajalca. Ta je zapisana v servisni knjižici oz. navodilih za uporabo.

Za prave informacije, katero servo olje izbrati, pa se obrnite na spletno trgovino avtodeli kruno.si.