ŽIVLJENJEPIS S KATERIM IZSTOPATE

By | 18. 10. 2021

Življenjepis je tisti dokument, s katerim smo se zagotovo vsi že srečali. Ali ob prijavi na kakšen projekt ali pa na delovno mesto.

 

Ampak, kaj življepis sploh je?

Lahko ga opišemo kot krajši dokument, na katerem predstavljamo svoje veščine, znanja ter izkušnje. Zaradi povečanja konkurence in samih kandidatov, ki se prijavljajo na delovna mesta, je pomembno, da je življenjepis dobro sestavljen in slovnično korekten.

 

Pa si poglejmo nekaj splošnih nasvetov za pisanje življenjepisa.

življenjepis

življenjepis

Prvo je, da naj NE vsebuje nikakršnih slovničnih napak. S tem namreč ne izpadete profesionalni.

 

Drugo je, da ne uporabljajte identičnega življenjepisa za prijavo na različna delovna mesta. Personalizirajte ga glede na vrednote in želje, ki jih ima posamezna pozicija.

 

Tretji nasvet pa se tiče sestave življenjepisa. Kot omenjeno v začetku, je življenjepis krajši dokument – naj ne presega dveh strani. Razdeljen naj bo po naslenjih kategorijah: glava, osebni profil, (delovne) izkušnje, izobrazba, znanja, priloge, dodatne kategorije (te niso obvezne, vključite jih, če vam pri drugih kategorijah primanjkuje besedila) – hobiji, prostovoljske izkušnje, interesi, projekti, osebni blog, dodatno delo itd.

 

V glavi je pomembno, da vključlite kontaktne podatke, preko katerih vas lahko potencialni delodajalec kontaktira. Zaželjeno je, da v ta del vključite ime in priimek, uradni naziv, email, vašo telefonsko številko in lokacijo, kje se nahajate (npr. Maribor, Slovenija).

 

Posvetite se predelu – (delovne) izkušnje. Le-temu bo namreč potencialni delodajalec namenil največ časa in pozornosti. Zato poskrbite, da, ob prijavi na delovno mesto, izpostavite izkušnje, ki so relevantne za pozicijo na katero se prijavljate in da poleg delovnega mesta napišti še kaj točno ste delali in kaj ste se naučili.

 

Ko pišete del za izobrazbo, omenite le te na univerzitetni ali višji ravni, razen če je srednješolska najvišja stopnja, ki ste jo do prijave na delovno mesto dosegli.

 

V kolikor si želite dobiti poglobljeno znanje in individualno pomoč pri sestavi življenjepisa, priporočamo, da si ogledate kakšen posnetek na YouTube-u ali pa obiščete tečaj digitalnega marketinga.