Kaj povzroči anksioznost?

By | 17. 3. 2021

Kaj povzroči anksioznost?

V tem članku odgovarjamo na vprašanje, kaj povzroči anksioznost. V njem podajamo štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja velika večina ljudi, in sicer: koliko časa lahko traja anksioznost, ali lahko anksioznost izzveni za vedno, zakaj imam nenadoma anksioznost in ali je anksioznost duševna bolezen?

 kaj povzroči anksioznost

V članku torej preberite…

Koliko časa lahko traja anksioznost?

Anksioznost lahko traja tudi celo življenje, če se ljudje, ki trpijo zaradi nje, ne odločijo poiskati strokovne pomoči, ki bi jim jo pomagala odpraviti. Anksioznost se da odpraviti, kar za posameznika pomeni, da se zaradi močne čustvene razbremenitve, čustveno trpljenje za vedno konča. Izjemne rezultate pri odpravljanju anksioznosti v sedanjem času prinaša EFT terapija, ki je pomagala že številnim ljudem.

Ločimo različne stopnje anksioznosti, in sicer blago, zmerno in hudo anksioznost. Za nekoga, ki trpi za zmerno anksioznostjo, na nek način lahko rečemo, da ni nujno, da anksioznost občuti vsak dan. Kadar jo čuti, ni nujno, da jo zaznava tekom celotnega dne, pač pa je lahko izrazitejša bodisi zjutraj ali zvečer, ali pa v kakšen drugem delu dneva.

Anksioznost lahko posamezniki intenzivneje občutijo tudi ob bolj stresnih obdobjih življenja (npr. izguba službe, smrt ljubljene osebe, finančni polom,…).

anksioznost

Slika 1: Poznamo različne stopnje anksioznosti, njena jakost pa je odvisna tudi od tega, s koliko in kako stresnimi dogodki, ki v posamezniku vzbujajo strah, se mora soočiti. Kako ravnati v takšnih dogodkih zelo nazorno predstavljam na anksioznost na VlastaKuster.si.

Iz tega je moč sklepati, da anksioznost lahko napreduje oziroma, da se stopnjuje iz ene stopnjo v drugo, zato je še toliko bolj pomembno in dobro za človeka, da anksioznost v sebi prepozna in da se mu čimprej ponudi dobra pomoč.

Anksioznost lahko pri nekaterih ljudeh izbruhne že v zgodnejših letih, pri nekaterih pa se izrazi v zrelejši dobi, vse pa je pogojeno s tem:

 • koliko stresa je nakopičenega v energijskem sistemu telesa osebe
 • pred kako velike odločitve in spremembe jo postavlja življenje, ter
 • kako močna je njena samopodoba.

Ali lahko anksioznost izzveni za vedno?

Anksioznost lahko izzveni za vedno. Obstaja terapevtski proces, ki ga imenujemo EFT terapija, ki ga pozna že veliko ljudi in so ozaveščeni o njeni učinkovitosti in kakovosti, bodisi zato, ker so šli skozi njen proces sami, bodisi zato, ker so jo obiskovali njihovi sorodniki ali prijatelji.

Anksioznost je težava, ki je žal ne moremo odpraviti sami, zato je pomoč izkušenega EFT terapevta zelo potrebna in dobrodošla. EFT terapija traja 3 mesece, znotraj katerih je prostor namenjen delu na podlagi vzrokov, ki so botrovali nastanku anksioznosti. Zanima jo, kaj takšnega ste v življenju doživeli ali kakšnim ponavljajočim negativnim situacijam ste bili izpostavljeni, da se je v vas razvila anksioznost. Poseže tudi v podzavestni svet osebe, kar pomeni, da ima znanje, kako spreminjati podzavestne zapise, ki tečejo v posamezniku. Če je anksioznost definirana kot stanje strahu in zaskrbljenosti, to pomeni, da je potrebno ugotoviti, katera negativna prepričanja, vzorce, občutja in misli oseba nosi v sebi. Negativna prepričanja je potrebno ovrednotiti, kar nam pove, kako močno so zapisana v njej. Nato se začne sistematično delo, pri katerem s pomočjo tapkanja osebo vodi od močne čustvene bolečine, podoživljanja vsega težkega, do točke čustvenega očiščevanja in razbremenjevanja.

tapkanje

Slika 2: Posebno tapkanje, ki ga EFT terapevt uporablja na EFT terapiji, pomaga, da oseba doživi čustveno razbremenitev.

Pri ponovnem ovrednotenju tekom procesa spoznavamo, da se spreminjamo, da se vse negativno preobraža v pozitivno. Potrebne je veliko vztrajnosti, potrpežljivosti in zaupanja v delo, ki ga izvaja EFT terapevt, rezultati pa kažejo, da na tak način anksioznost popolnoma izzveni.

Zakaj imam nenadoma anksioznost?

Anksioznost se ne pojavi nenadoma. Žal smo ljudje še vedno premalo poučeni o tem, kako pomembno je na primer majhnemu otroku, ki je še kot nepopisan list, nuditi in omogočiti kvalitetno okolje v smislu pozitivne in vzpodbudne naravnanosti, v smislu posredovanja in predajanja pozitivnih podzavestnih prepričanj in vzorcev, v smislu pozitivnega razmišljanja. Odrasli ljudje se premalo zavedajo, kako pomembno je, da se v svojem življenju odločijo spremeniti lastna omejujoča prepričanja in vse negativno, kar nosijo v sebi, vse, kar žal ne koristi ne njim in ne njihovim potomcem.

Pot do nastanka anksioznosti se v nezavednosti ljudi, tlakuje iz dneva v dan… Vse do trenutka, ko oseba ugotovi, da pravzaprav ves svoj čas živi v nekakšnem strahu, strahu pred prihodnostjo,… Strahu, ki jo morda hromi že tudi pri čisto vsakdanjih stvareh:

 • strah pred izpitom in porazom
 • strah pred razgovorom za službo
 • strah pred opravljanjem nalog in dolžnosti, ki so ji zaupane
 • strah pred ljudmi
 • strah pred odprtimi prostori
 • strah pred vožnjo z avtomobilom, letalom, avtobusom,…

Nešteto strahov in fobij, ki jo na neki točki lahko popolnoma ustavijo. Gre za težke stvari, ki se v človeku nalagajo in ko pride do vrhunca, telo svoje trpljenje lahko izrazi tudi v obliki napada panike.

panični napad

Slika 3: Konstantni strah, ki spremlja posameznika, ki se bori z anksioznostjo, lahko povzroči težak panični napad.

Ko začnemo brskati po našem spominu stresnih in bolečih preteklih dogodkov (smrt, ločitev,…) ali situacijah, ki so se nekako ves čas pojavljale (revščina, strah pred preživetjem,…), lahko razumemo, da je bilo okolje, v katerem smo živeli že kot otroci ali mladostniki, napolnjeno s strahom in bojaznijo. Anksioznost se tako lahko nenadoma (vsaj tako se nam vsaj zdi) izrazi, čeprav se je, gledano od zunaj, že velikokrat opazilo njene zametke, ki pa se jih sami nismo zavedali. K njenemu nastanku je torej botrovala naša osebna zgodovina.

Ali je anksioznost duševna bolezen?

Anksioznost spada v kategorijo duševnih motenj ali duševnih bolezni. Duševno zdravje poleg fizičnega zdravja tvori pojem »zdravje«, v katerem ima prav duševno zdravje zelo pomembno vlogo. Duševno zdravje je stanje dobrega počutja, dobro počutje pa v osebi vlada takrat, ko ne boleha ne za neko fizično, ne za neko duševno boleznijo. Zato je zelo pomembno, da stremimo k temu, da na splošno skrbimo za svoje zdravje, kadar pa opažamo spremembe, ki začnejo ovirati naše življenje, pa čimprej poiščimo pomoč.

Pri veliki večini duševnim bolezni nam lahko zelo pomaga EFT tehnika, EFT tapkanje in EFT terapija. Slednja učinkovito odpravlja anksioznost, depresijo, panične napade,…

Ko že govorimo o anksioznosti, je dobro poznati različne anksiozne motnje, med katerimi so najpogostejše:

 • socialna anksioznost
 • generalizirana anksiozna motnja
 • panična motnja
 • aforafobija,….

V kategorijo najpogostejših duševnih bolezni pa poleg anksioznosti uvrščamo še:

 • depresijo in depresivne motnje
 • obsesivno kompulzivno motnjo
 • posttravmatsko stresno motnjo
 • izgorelost
 • bipolarno motnjo
 • disociativne motnje in
 • mnoge druge.

Vsem je skupno to, da posamezniku ne omogočajo kvalitetnega udejstvovanja tako samega sebe, njegovih talentov, sposobnosti in znanja. Posledično v njegov obstoj vnašajo misel o tem, da njegov doprinos lastni družini, podjetju, v katerem opravlja delo ali raznim interesnim skupinam, v katerih se rad udejstvuje, ni zadosten, kar pa ne vpliva dobro na njegovo anksioznost, kot tudi na druge duševne motnje.

Viri na temo “Kaj povzroči anksioznost”:

1 – Anxiety Causes – HealthLine