Kako pa ti uporabljaš evkaliptus?

By | 9. 4. 2021

Evkaliptus je postal prava modna atrakcija med zelenimi sobnimi rastlinami. Ni več skrivnost, da je obnorel svet in da je njegova pojavnost zasenčila marsikatero zeleno lepotico. A vendar se zdi, da evkaliptusa še nikoli doslej nismo imeli za sobno rastlino. Bila je tista eksotična rastlina tam zunaj, na kateri so slikane vse koale.

A hitro se vse spremeni. Tako kot je na svoji popularnosti pred pridobila monstera, tako je evkaliptus iz daljnih krajev ni več tako eksotičen – ker je kar naenkrat del našega vsakdana. 

 

 evkalipt

 

Kako je pri tebi? Ga uporabljaš le kot vejico, kot dekoracijo v vazah ali si si že nabavila tudi lončnico evkaliptusa? Ga imaš pod tušem za izjemen vonj ali si mogoče z njim pomagaš pri zdravljenju gripe?

Če je zate vse novo … Te danes seznanim z osnovami evkaliptusa – njegovo vzgojo in uporabnostjo. 

Kaj vse vemo o evkaliptusu?

Poznamo več kot 700 vrst evkaliptusov – večina njih raste v Avstraliji. Le 15 vrst je namreč takih, ki jih bomo srečali tudi drugje. Na vaše presenečenje ali ne – evkaliptus je zimzelena rastlina in celo najvišji listavec sploh. Zraste do 30m. Je zelo vzdržljiva sorta listavcev, evkalipt namreč preživi tudi na območjih do -15°C. Je tudi nezahteven, brez težav se bo znašel tudi na bolj “revnih” tleh. 

Če ste mislili, da koale samo jedo liste evkaliptusa, potem se motite. Koale so namreč tudi redne stanovalke tega drevesa. In to brez, da bi plačevale najemnino! 

Zelo cenjeno je njegovo eterično olje, ki naj bi delovalo antiseptično. Znana je uporaba olja v tradicionalni kitajski medicini, a uporabljali so ga že aborigini. Niso pa uporabni samo listi. V lesnem delu evkalipta bomo našli sirup, ki se ga uporablja kot živilo. 

 

evkaliptus-drevo

 

Kot glasbenik verjetno veste, da so najdražji diđiriduji narejeni prav iz lesa bambusa. Sicer pa se bambusov les danes pojavlja že v mnogih oblikah uporabnega in dekorativnega interierja. 

Kako lahko evkaliptus gojimo doma?

 

evkliptus-vaza

 

Najbolj poznana oblika evkaliptusa je tista dekorativna verzija – kot vejica v šopku ali nekaj vejic njega v vazi. Mogoče malce manj poznana, a zato zadnje čase nič manj popularna pa je verzija lončnice evkaliptusa. 

Evkaliptus v loncu bo pri vas doma uspeval, če ga boste postavili na svetlo in ne preveč toplo mesto. Idealna temperatura bo nekje okrog 15°C. Kot smo že rekli, je zimzelen in navajen mraza. Če ga poleti postavite na prosto, ga lahko pozimi prestavite v notranje prostore. Ali pa mu samo zagotovite zavetje. 

Glede na to, da je evkaliptus precej trdoživa rastlina, bi v naših krajih verjetno uspevala tudi, če bi jo presadili iz lonca direktno na prosto – pozimi pa ga zavili v kakšno zaščitno prevleko. 

Evkaliptus zdravi prehlad

Zaprite oči in pomislite na vonj evkaliptusa. Se vam zazdi, da že sam vonj odpre dihalne poti? Ja, ta specifičen vonj blagodejno vpliva na naša dihala. Eterično olje se uporablja pri čiščenju nosnih poti in za grgranje pri vnetem grlu. Pravijo, da boste z inhalacijo eteričnega olja evkalipta hitreje pozdravili gripo. 

 

evkalipt-caj

 

Nobena skrivnost ni, da se olje uporablja tudi v kozmetiki. Najdemo ga v kremah, zobnih pastah, tudi parfumih. Olje evkaliptusa naj bi pomagalo tudi pri celjenju ran. 

V splošnem pa rečemo, da ima vonj evkaliptusa zelo pomirjujoč vpliv. Torej ne samo, da zdravi prehlade in gripo, pač pa nam bo njegova prisotnost pomagala tudi pri premagovanju stresnih situacijah.

Evkaliptus v poročnih šopkih

Evkaliptus je zapredel na vsa področja naših življenj.

Nekateri njegovo prisotnost cenijo pod tušem – saj ob stiku z vodo vejice evkaliptusa spremlja izredno osvežujoč vonj, ki pomirja in sprošča. Tako bo ob stiku z vodo dišala tudi vaša celotna kopalnica, vaš um pa po umirjen in telo sproščeno.

Iz kopalnice, pa se je evkaliptus preselil tudi na prizorišča porok. Tako kot sama poročna dekoracija ali vsaj sestavni cel cvetlične dekoracije porok kot tudi direktno v roke bodočih nevest. 

 

sopek-evkalipt

 

Evkaliptus v poročnih šopkih poskrbi za dvoje: za umirjen zelen ton, ki je hkrati nenavaden in poseben in za asimentralno obliko šopka – ki je v zadnjih letih še kako priljubljena. 

Zanimivost: Oljka v loncu