Oljka v loncu obrezovanje – Kako pravilno obrezati oljko v loncu (napotki, ki jih ne najdete nikjer drugje)

By | 9. 11. 2020

Ste vtipkali v Google “oljka v loncu obrezovanje”? No, tukaj si o tem lahko preberete PRAV VSE.

Okrasna oljka in mediteranska oljka, ki že tisočletja uspeva in raste v toplejših krajih, je odlična izbira za vaš dom.

O okrasni oljki

 

Oljka je sicer prava lepotica med sredozemskimi drevesi. Drevo oljke predstavlja rodnost in mir, a okrasna oljka je izredno priljubljena tudi kot rastlina, ki popestri ambient. Doda mu izjemen, čuteč pridih Mediterana, vzpodbuja pa prijetno vzdušje in radost do življenja.

 

Poleg tega, da oljka prečudovito popestri naš dom, lahko oljčne plodove – oljke – uporabljamo tudi v domači kuhinji, iz njih pa stiskamo izredno zdravilno oljčno olje.

 

Pozor! Kljub temu, da je ta rastlina dokaj vsestranska in se odlično obnese v loncu, pa morebiti skrb za njo zahteva malce več potrpežljivosti, še posebej pri obrezovanju.

 

V tem članku vam bom razložila, kako obrezati oljko v loncu, kdaj to storiti in kakšne so prednosti obrezovanja.

 

Obrezovanje oljke v loncu (opis po korakih)

 

Oljka v loncu lahko doseže višino do 40 cm, je pa počasi rastoče drevo. Zato nekateri vrtnarji in strokovnjaki priporočajo, da se obrazovanja ne lotite pred njenim četrtim letom starosti.

 

Obenem morate biti pazljivi, da jo obrežete pravilno, kar pomeni, da se pozneje zaradi plodov ne bo nagibala v eno ali drugo stran. Obrezujte tiste vejice, ki jih sonce ne doseže tako zelo in bodite pazljivi, da je ne obrežete preveč.

Podobno kot oljke, ki prezimijo zunaj, je tudi oljko v loncu priporočljivo obrezovati tako, kot če bi obrezovali pravo drevo. Krošnjo morate odpreti, zato je najboljše, da se lotite obrezovanja vejic, do katerih sonce le redko pride.

Oljka v loncu je sicer tudi izredno podobna pravim oljčnim drevesom: Oljka v loncu  ima tudi – podobno kot evkaliptus – zdravilne lastnosti, ne škodi pa nikomur, ne živalim in ne otrokom, saj ne vsebuje nobenih toksinov.

 

Oljka v loncu

Oljka v loncu

 

 

Kdaj obrezati oljko v loncu (da 100% ne boste naredili napake)

 

Z obrezovanjem oljke v loncu boste lahko nadzorovali njeno rast. Oljko v loncu je priporočljivo obrezati ob koncu zime, pred prvimi spomladanskimi dnevi, lahko pa se obrezovanja lotite tudi v zgodnjem poletju, ko oljka že cvete.

 

 

Oljka v loncu obrezovanje – še posebej, če vas zanima bonsai oljka

 

Z obrezovanjem oljke v loncu damo oljki prostor in čas, da se razvije v zdravo in cvetoče drevo. Pri tem moramo upoštevati tudi, da jo pravilno obrežemo, in sicer tako, da bo krošnja v obliki piramide; kot recimo bonsai oljka. S tem poskrbimo za dolgo življenje in lep videz oljke v loncu.

 

Obrezovanje oljke v loncu je popolnoma preprosto.

Obrezovanje oljke v loncu je popolnoma preprosto.

 

Oljka v loncu, rastlina, ki je navdušila tudi Grke in Rimljane, je prava izbira za vaš dom; za popestritev ambienta s sredozemskim pridihom “pravega življenja” in uživanja.

Oznake:

  • oljka v loncu obrezovanje