Katere beljakovine so najboljše za naše zdravje?

By | 27. 3. 2019

katere beljakovine so najboljšeBeljakovine ali proteini so kemične spojine, ki so podlaga za zgradbo živih snovi. Nujno jih potrebujemo za rast in obnovo vseh celic v telesu. Prav tako so tudi vir energije in kot takšne, lahko tudi obremenijo jetra in povzročajo odpadne snovi, ki jih mora telo predelati. Zaradi tega se seveda sprašujemo, katere beljakovine so najboljše za našo prehrano. Vedeti moramo, da imajo beljakovine tudi pomembno vlogo pri pospeševanju presnove, zato moramo vire beljakovin skrbno izbirati.

Osnova za beljakovine, je dvajset aminokislin, za nas so pomembne predvsem aminokisline, ki jih telo ne more samo proizvajati. V telo jih moramo vnesti s hrano, ki je lahko živalskega ali rastlinskega izvora.

 

Katere beljakovine so najboljše za naše zdravje?

 

S hrano moramo torej nadomeščati esencialne aminokisline. Njihova vsebnost določa biološko vrednost beljakovin in tako tudi delimo beljakovine po vrednosti. Po biološki vrednosti beljakovin, so na vrhu seznama naslednja živila:

 

  • jajca
  • mleko, jogurt
  • sir
  • meso in ribe
  • stročnice in žita (rastlinske beljakovine)

 

Dnevno potrebujem približno 1 gram beljakovin na kilogram telesne teže, več jih potrebujejo otroci do šestega leta starosti, športniki in ljudje z raznimi obolenji. Odrasel človek, ne bi smel zaužiti več kot 70 gramov beljakovin na dan. Običajno se teh smernic ne držimo, saj če pojemo obrok, ki vsebuje 200 gramov mesa, zaužijemo že 40 gramov priporočenega dnevnega vnosa beljakovin. Če beljakovinam iz mesa, dodamo še beljakovine, ki jih dobimo iz mleka, manjšega odmerka sira ali jajc, ter beljakovine iz stročnic, potem priporočen odmerek krepko presežemo. Pogosto dnevno zaužijemo več kot 100 gramov beljakovin, kar je vsekakor preveč. Priporočamo: prehranska dopolnila in hrana za hujšanje

 

Posledice zaradi presežka beljakovin, posebej če so te živalskega izvora, so lahko razna obolenja. pojavi se nam lahko povišan krvni tlak, srčno žilna obolenja, težave z ledvicami in jetri, ter še mnoga druga obolenja. Zaradi tega, moramo v prehrano vnesti tudi rastlinske beljakovine.

 

Kateri so najboljši viri rastlinskih beljakovin?

 

Med nami je vse več posameznikov, ki so se iz svojega jedilnika odločili črtati vso hrano živalskega izvora. Ker vemo, da največ beljakovin pridobimo ravno iz te hrane, morajo seveda beljakovine nadomeščati z rastlinsko hrano. Najboljši viri rastlinskih beljakovin so naslednji:

 

  • zelenolistnata zelenjava ( posebej špinača )
  • riž
  • tofu
  • leča, brokoli, zelena paprika
  • konopljina semena
  • grah, rdeče zelje
  • kvinoja, paradižnik
  • bučna semena
  • orehi, mandlji
  • pistacija, arašidi
  • cvetača, ohrovt