Rele – Kaj je? Rele ali stikalo? Razlika med elektromehanskimi in polprevodniškimi releji

By | 15. 11. 2022

Rele je električno upravljano stikalo, ki je na voljo v številnih oblikah, velikostih in močeh ter primerno za vse vrste aplikacij. Za izklop ali vklop električnega napajanja je potreben le majhen električni signal. Sposobnost nadzora močnega signala z majhno močjo je tisto, zaradi česar so releji tako pomembni v elektroniki. Releji imajo lahko enega ali več kontaktov v enem ohišju. Večji močnostni releji, ki se uporabljajo za omrežno napetost ali visoko tokovne preklopne aplikacije, se imenujejo kontaktorji.

Zakaj uporabiti rele namesto stikala?

Najosnovnejši nadzor kakršne koli opreme je možnost vklopa in izklopa. Najlažji način je uporaba stikala za prekinitev električnega napajanja. Čeprav so stikala prav temu namenjena, imajo svoje slabosti. Največja je, da jih je potrebno fizično vklopiti oziroma izklopiti. Poleg tega pa so relativno velika, počasna in preklapljajo le majhne električne tokove.

Releji lahko zmanjšajo potrebo po visokoamperažnem ožičenju in po dragih in velikih stikalih. Prehod iz stikal na releje, lahko v vaših elektronskih sistemih zmanjša velikost ali težo ohišja, ter omogoči namestitev več funkcionalnosti v prostor enake velikosti.

V podjetju Elektrospoji d.o.o., vam nudijo široko ponudbo relejev in strokovno svetovanje na področju celotne relejske tehnike.

Kakšna je razlika med elektromehanskimi in polprevodniškimi (solid state) releji?

Releje lahko delimo na releje z mehanskim in elektronskim delovanjem.

Elektromehanski rele uporablja fizično gibljiv kontakt za nadzor pretoka moči v izhodnem vezju. Čeprav so elektromehanski releji poceni in enostavni za uporabo, je ena njihovih glavnih pomanjkljivosti to, da so mehanski. Zaradi gibljivih delov, ki se fizično premikajo z uporabo magnetnega polja, je njihova preklopna hitrost počasna. Poleg tega, se bodo sčasoma ti gibljivi deli obrabili. Zaradi nenehnega iskrenja in erozije, se lahko skrajša življenjska doba releja.

Polprevodniški (solid state) rele je izključno elektronska naprava, ki v svoji zasnovi nima gibljivih delov. Ker nima premičnih kontaktov, ima ob pravilni montaži lahko neomejeno število preklopov brez iskrenja in neomejeno življenjsko dobo.

Polprevodniški releji imajo v primerjavi z elektromehanskimi precej visoko začetno ceno, vendar pa lahko njihova integracija povzroči enake ali celo nižje skupne stroške, odvisno od posamezne aplikacije.

razlika med relejem in stikalom

Razlika med relejem in stikalom