S POGANJANJEM PEDALOV MESTNEGA KOLESA V SLUŽBO DOKAZANO DO MANJŠEGA TVEGANJA ZA NASTANEK OBOLENJ

By | 28. 9. 2022

Če se boste v službo redno odpravljali z mestnim kolesom, lahko pomembno zmanjšate tveganje za pojav različnih nevarnih obolenj.

Vožnja z mestnim kolesom v službo prinaša veliko več koristi, kot si lahko predstavljate

Pozitivni učinki uporabe mestnega kolesa za pot v službo so prav gotovo veliki večini že zelo dobro poznani. V naših člankih ste doslej lahko brali o tem, da boste v primeru, če se boste v službo odpeljali z mestnim kolesom, prispevali k zmanjšanju onesnaženja tal in ozračja ter s tem skrbi za okolje.

Pisali smo že o tem, da je mogoče z odpravo v službo z mestnim kolesom precej prihraniti in močno znižati stroške, v enem izmed člankov pa smo obravnavali tudi razloge, zaradi katerih vožnja z mestnim kolesom predvsem v večjih mestih, kot je Ljubljana, nemalokrat predstavlja celo najhitrejši način prevoza (članek dosegljiv na naslednji povezavi).

Veliko smo zapisali o učinkih rednega kolesarjenja na izboljšanje zdravja, ravno povezava vožnje z mestnim kolesom za zmanjšanje tveganja za nastanek obolenj pa je tema tudi našega današnjega članka. Ne bomo sicer pisali o posameznih učinkih vožnje z mestnim kolesom na duševno in telesno zdravje, temveč se bomo tokrat za spremembo posvetili kar konkretnim številkam.

mestno kolo

Zdravstvena učinkovitost vožnje z mestnim kolesom v službo skozi številke

Za začetek je potrebno zapisati, da so vse številke, ki jih bomo navedli v nadaljevanju, del rezultatov zelo obsežne študije, izvedene v Združenem kraljestvu. V njej je sodelovalo več kot 260.000 ljudi, njen cilj pa je bil znanstvena potrditev vpliva vožnje z mestnim kolesom proti delovnem mestu na zdravje.

Študija, o kateri lahko sicer več preberete na naslednji povezavi, je vsekakor več kot izpolnila vsa pričakovanja, saj je prinesla naravnost navdušujoče rezultate redne vožnje z mestnim kolesom na delovno mesto;

  • 41% manjše možnosti za prezgodnjo smrt,
  • 45% manjše možnosti za pojav rakavih obolenj,
  • 46% manjše možnosti za nastanek srčno žilnih obolenj.