ŠTIRI PODOBNOSTI MED POLNJENJEM TELEFONA IN ELEKTRIČNEGA KOLESA

By | 30. 8. 2022

Za polnjenje električnega kolesa vedno uporabljajte samo originalni kabelski napajalnik, ki ste ga prejeli ob nakupu v kolesarski trgovini

Tako polnjenje baterije na telefonu, kot tudi na električnem kolesu, sta izjemno pomembni opravili, ki lahko bistveno vplivata na delovanje in življenjsko dobo vaše naprave. Čeprav gre na prvi pogled za morda zelo različni opravili, je med njima mogoče povezati kar nekaj vzporednic. Ravno to pa je tudi osrednja tema našega tokratnega prispevka.

Kot ste skoraj zagotovo že kdaj prebrali v priloženih navodilih proizvajalca telefonov, je polnjenje baterije priporočeno zgolj in izključno s kabelskim napajalnikom, ki ste ga prejeli poleg ob nakupu telefona. Enako velja tudi za polnjenje baterije na električnem kolesu, kajti tudi v ta namen vam svetujemo, da vselej uporabite kabelski napajalnik, katerega ste prejeli v kolesarski trgovini NewBike.

V kolesarski trgovini namreč prejmete kabelski napajalnik, ki je bil posebej zasnovan in izdelan samo za vaš model električnega kolesa, zato tudi v celoti ustreza in je skladen z vsemi tehničnimi zahtevami, ki so predpisane za baterijo, ki je vgrajena pri vas.

Ali je vaš kabelski napajalnik pričel polniti počasneje, se segreva ali kaže kakršnekoli druge znake nepravilnega delovanja? Obiščite kolesarsko trgovino, kjer ste električno kolo kupili!

Kljub dejstvu, da originalne kabelske napajalnike, dobljene ob nakupu električnega kolesa v kolesarski trgovini, odlikuje visoka kakovost izdelave, njihovo brezhibno delovanje ni neoporečno. Seveda to velja tudi v primeru, ko ste se v kolesarski trgovini odločili za nakup električnega kolesa višjega cenovnega razreda ali priznanega proizvajalca. Če ste morda tudi sami med njimi, vas lahko pomirimo, saj imate potemtakem sodeč po statistiki in izkušnjah številnih drugih kupcev veliko manjše možnosti za pojav počasnega polnjenja, segrevanja in drugih znakov nepravilnega delovanja. Toda kaj storiti, če se le te vsemu navkljub pojavijo? Obiščite kolesarsko trgovino, kjer ste nakup električnega kolesa tudi opravili!

Po vsej verjetnosti ni potrebno posebej dodajati, da lahko popravilo ali zamenjavo kabelskega napajalnika z novim pričakujete le v primeru, ko od nakupa električnega kolesa v kolesarski trgovini ni minilo dlje časa, kakor je določeno v garancijskem roku. Proti plačilu pa lahko kolesarsko trgovino z željo po rešitvi težav s kabelskim napajalnikom obiščete tudi kasneje.

K temu je potrebno dodati še to, da kabelski napajalnik vedno uporabljajte le na način, kot je določen v navodilih proizvajalca, v primeru kakršnihkoli dvomov ali dodatnih vprašanj pa se vedno obrnite na pristojno kolesarsko trgovino, kjer ste opravili tudi nakup električnega kolesa.

 

Baterijo mestnega e kolesa polnite in tudi uporabljajte zgolj v ustreznih pogojih

Tako kot proizvajalci mobilnih naprav svetujejo polnjenje telefonov v ustreznih pogojih, lahko enako trdimo za polnjenje e kolesa. Najhitrejše in obenem tudi najučinkovitejše polnjenje  baterije na e kolesu namreč poteka v temperaturnem razponu od 18 do 25 stopinj celzija.

Sobne temperature pa naj ne bo samo prostor, v katerem boste polnili baterijo e kolesa, temveč tudi sama baterija. Zaradi dlje časa trajajoče vožnje z e kolesom in kolesarjenja v vročih poletnih mesecih se lahko namreč baterija tudi močno segreje, zato pred polnjenjem vselej počakajte, da se najprej ohladi.

Tudi pri bateriji na e kolesu pa enako kot pri telefonu velja, da je potrebno polnjenje zagotoviti v dobro prezračenem prostoru, kjer ne bo previsoka raven vlage v ozračju.

Nekaj dodatne pozornosti pri uporabi e kolesa ne bo odveč

Baterije na skoraj vsakem sodobnem e kolesu so čedalje boljše in naprednejše, pa vendar je potrebno nekaj pozornosti nameniti skrbi za polnjenje in uporabo zgolj v ustreznih pogojih. Seveda to ne pomeni, da je e kolo izjemno občutljivo na razmere v ozračju in da morate pred vsako vožnjo preveriti vremensko napoved, temveč da se izognete njegovi uporabi v primeru ekstremno nizkih ali visokih temperatur.

Prav tako vam svetujemo, da e kolo ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, v kolikor načrtujete, da ga ne boste uporabljali dlje časa. V tem primeru je vsekakor dobro, da e kolo odmaknete v senco in s tem baterijo zaščitite pred soncem, pa tudi pred morebitnim nalivom dežja. Navezujoč se na dež lahko dodamo tudi to, da so vsi priključki na e kolesu zaščiteni pred vdorom vlage, pa vendar nekaj dodatne pozornosti in preprečevanje stika z vodo, v kolikor to ni nujno potrebno, ne bo odveč.

 

Baterije na električnem ženskem kolesu ni potrebno izprazniti niti napolniti do konca

Čeprav so mnogi že iz imetja telefona vajeni, da baterijo povsem izpraznijo in jo potem napolnijo do konca, tovrstna praksa pri polnjenju baterije na električnem ženskem kolesu ni potrebna. Pravzaprav je odsvetovana celo pri polnjenju telefonov.

Številne izvedene raziskave so namreč pokazale, da je za litij ionske baterije, ki so nameščene na vsakem sodobnem električnem ženskem kolesu in pametnem telefonu, celo bolje, če se uporabljajo v razponu od 20 do 80 odstotkov napolnjenosti. Zapisano z drugimi besedami, svetujemo vam, da baterijo tako na vašem pametnem telefonu kot tudi na električnem ženskem kolesu nikoli ne izpraznite do minimuma, temveč jo že prej priključite na napajanje. S kabelskega napajalnika pa jo izključite še preden doseže največjo raven napolnjenosti.

Upoštevajoč zgornji nasvet bo baterija na vašem električnem ženskem kolesu dokazano zdržala dlje, obenem pa boste poskrbeli za njen boljši izkoristek in daljšo življenjsko dobo.

Verjetno veste, da bi morali pred prvim vklopom telefona napravo takoj po nakupu pred uporabo najprej do konca napolniti. Toda ali veste, da morate enako storiti tudi po nakupu električnega ženskega kolesa?

Skoraj zagotovo ste ob nakupu telefona že opazili, da je v navodilih proizvajalca posebej poudarjeno, da morate baterijo naprave pred prvim zagonom do konca napolniti. Povsem enako velja tudi za prvo uporabo električnega ženskega kolesa.

Še preden svoje novo električno žensko kolo sploh zaženete, vam toplo priporočamo, da baterijo priključite na napajanje. Stanje napolnjenosti boste najenostavneje prepoznali po led svetlobnemu indikatorju, ki se bo po popolni napolnjenosti obarval v zeleno, medtem ko bo med napajanjem rdeče barve.

Popolna napolnitev baterije pred prvo uporabo električnega ženskega kolesa je namreč bistvenega pomena, da bateriji omogočite ustrezno dolg življenjski cikel in s tem podaljšate njeno življenjsko dobo.

 

Pametne telefone in električna mestna kolesa imejte med polnjenjem vedno skrbno pod nadzorom

Pametne telefone in električna mestna kolesa med polnjenjem ni potrebno imeti pod nadzorom samo zaradi spremljanja pogojev polnjenja, o čemer smo podrobneje pisali že zgoraj, temveč tudi zaradi spremljanja stanja napolnjenosti. Ogromno ljudi namreč pametne telefone in električna mestna kolesa pusti polniti kar čez celo noč, pri tem pa se sploh ne zavedajo, da s tem svojim baterijam naredijo ogromno škodo.

Drži sicer, da so litij ionske baterije, ki so nameščene na večini sodobnih električnih mestnih koles, na prekomerno polnjenje precej bolj odporne kot tiste na starejših modelih koles. Toda vsemu navkljub lahko vsako polnjenje baterij električnih mestnih koles, ki traja dlje kakor 3 do 5 ur, kolikor znaša povprečna dolžina polnjenja, močno poškoduje in s tem zmanjša njihovo delovanje.

Za baterije posebej poskrbite tudi takrat, ko električnih mestnih koles ne boste uporabljali dlje časa.

Pred začetkom zime in vselej takrat, ko električnih mestnih koles ne boste uporabljali dlje časa, morate prav tako poskrbeti za baterije. To storite tako, da jih hranite v suhem in temnem prostoru, s čim manj vlage v ozračju in pod konstantno temperaturo, ki naj ne bo ne previsoka in ne prenizka.

Prav tako poskrbite, da baterije vaših električnih mestnih koles pri tem ne bodo nikoli povsem izpraznjene.