Varčevanje v skladih – Praktični napotki za investiranje v sklade

By | 2. 8. 2018

Investiranje v sklade je po minuli ekonomski krizi in recesiji, ponovno v velikem razmahu, varčevanje v skladih pa ponovno zanima tako podjetnike, kot tudi fizične osebe, ki so predvsem po zadnji krizi potrebovale kar nekaj časa, da so spoznale, da točke vzajemnih skladov in s tem njihova naložba ne gre samo gor, temveč, da se finančni znesek/premoženje, vezano na sklade lahko zelo spreminja tudi v negativno smer – čeprav so ravno skladi tisti, ki bi naj poskrbeli za finančno razpršenost in manjšo tveganost investicije.

V spodnjem prispevku zato preko dveh najpogostejših vprašanj, pomagamo razumeti kako naj poteka investiranje v sklade.

Naše priporočilo: Zakaj in kako načrtovati svoje varčevanje?

Varčevanje v skladih

Za koga je primerno vačervanje v vzajemnih skladih?

Nedvomno je varčevanje v skladih primerno predvsem za tiste investitorje, ki želijo svoje premoženje oplemenititi na dolgi rok. Vsi, ki vam je blizu metoda postopnega varčevanja in, ki si želite predsvem preproste metode varčevanja, se zato za varčevanje v skladih odločate bistveno hitreje, kot tisti, ki želite svoja finančna sredstva oplemenititi na hitrejši način in ste hkrati pripravljeni za dosego svojih finančnih ciljev, nekoliko bolj se izpostaviti tveganjem.

Osnove varčevanja v skladih že same po sebi narekujejo, da investirana finančna sredstav z vlaganjem v različne vzajemnje sklade, razpršimo, saj so skladi sestavljeni iz portfelja različnih vrednostnih papirjev, pri čemer so nekateri usmerjeni v stabilno in počasno rast, drugi pa imajo portfelj delnic, zastavljen nekoliko bolj dinamično in so zato nekoliko bolj volatilni (1).

Dodatno: 7 prednosti varčevanja v skladih

Kako ugotoviti v katere sklade vlagati?

Da bi lažje prišli do odgovora kako ugotoviti v katere sklade vlagati finančna sredstva si je treba najprej odgovoriti ali vas zanima kam vložiti 50000 eur ali kam vložiti 5000 eur. Kam pametno naložiti denar je namreč odvisno tudi od tega ali imate namen vložiti večji znesek naenkrat ali vas zanima postopno vlaganje in varčevanje v skladih.

Nadalje vam bo do odgovora v katere sklade vlagati pomagalo tudi to, da informacije in nasvete za to v katere sklade vlagati iščete za aktualni čas. Nič vam ne pomaga prebiranje nasvetov o tem v katere sklade vlagati 2017, če smo danes že 2018 (ali, če berete ta prispevek še pozneje, kot je bil objavljen) kakšno leto zraven.

Naslednji odgovor pred izbiro sklada v katerem nameravate varčevati je za koliko časa, nameravate investirati sredstav. Odgovor kam investirati sredstva za tri leta in kam za 20 let se namreč zelo razlikujeta, varčevanje v skladih pa se že zaradi davka na dobiček ne splača za krajša obdobja.

Po drugi strani, veliki zneski, četu za dlje časa (več 10 let), npr. kam vložiti milijon evrov, niso najbolj primerni za vlaganje v sklade. Saj ponavadi takšne zneske vlagamo zato, da oplemenitimo denar hitreje in razen, če gre za potrebe po zagotovitvi finančne varnosti našim dedičem, tako visoke zneske plemenitimo z drugačnimi oblikami investicij.