Vlaga v stanovanju

By | 24. 2. 2023

Vlaga v stanovanju je odvisna od količine vodne pare, ki je prisotna v zraku, v notranjih prostorih. Vlaga oziroma koncentracija vodne pare v zraku. Če je relativna vlažnost v prostoru 50%, to pomeni, da se v zraku nahaja polovica vodne pare, ki bi jo lahko zrak zadržal pri določeni temperaturi.

Kaj je relativna in absolutna vlažnost?

Relativna vlažnost je razmerje med količino vodne pare pri določeni temperaturi, ki se trenutno nahaja v zraku, kar je izraženo v odstotkih. To pomeni, da je relativna vlažnost odvisna od temperature. Relativno vlažnost se pogosteje uporablja za nadzorovanje kakovosti zraka v notranjih prostorih, kot so domovi, pisarne, šole, bolnišnice in drugi objekti, kjer je pomembno zagotoviti udobno in zdravo okolje za ljudi. Relativno vlažnost merimo s pomočjo posebnih naprav, ki se imenujejo higrometri.

Absolutna vlažnost pa je količina vodne pare, ki se nahaja v zraku, izražena v gramih na enoto prostornine zraka –  g/m3  in je neodvisna od temperature. Absolutno vlažnost merimo običajno v industrijah, kjer je spremljanje in nadzor vlage v zraku zelo pomemben (to so laboratoriji, skladišča, sušilne industrije,…).

Od kje vse vlaga v stanovanju

Vlaga v stanovanju izvira iz različnih virov, kot so:

Kuhanje – med kuhanjem se namreč sprošča vodna para iz hrane. Če kuhamo na visoki temperaturi in v veliki posodi, bo vodna para iz hrane hitreje izhlapevala in se bolj širila po prostoru.

Tuširanje in kopanje – količina vlage, ki se sprosti med tuširanjem, je odvisna od več dejavnikov, kot so temperatura vode, dolžina tuširanja in velikost kopalnice.

Sušenje perila – med sušenjem perila v zaprtih prostorih se sprošča vlaga v stanovanje.

Dihanje – človeško ali živalsko dihanje lahko proizvede vlago. Ena oseba odda približno pol litra vodne pare na dan.

Zunanji viri – vlaga lahko prodre v prostor tudi skozi stene, okna in vrata ter iz tal in drugih virov v notranjosti stavbe.

Med kuhanjem se sprošča vodna para

Kako zmanjšati vlažnost zraka v stanovanju

Previsoka vlaga v stanovanju lahko povzroči številne težave, kot so nastanek plesni, poškodbe materiala ter poslabšanje zdravja ljudi. Tu je nekaj načinov, kako zmanjšati vlažnost zraka v stanovanju:

Zračenje – redno prezračevanje stanovanja je najbolj preprost način za zmanjšanje vlažnosti zraka. Odprite okna in vrata vsaj dvakrat na dan in pustite, da svež zrak preplavi prostor. To je še posebej pomembno po tuširanju ali kuhanju, ko se v prostoru nabere veliko vlage.

Ventilatorske naprave ventilator za kopalnico je najboljša rešitev za prostore z visoko stopnjo vlažnosti. Obstaja več vrst ventilatorjev z dodatnimi funkcijami. Lahko so s senzorjem vlage, ki zazna nivo vlage v zraku in se samodejno vključi glede na stopnjo vlage v prostoru. Veliko več kakovostnih informaciji o ventilatorjih in kako delujejo si lahko preberete v članku.

Uporaba razvlažilcev zraka – razvlažilci zraka so naprave, ki odstranjujejo odvečno vlago iz zraka v prostoru. Priporočljivi so bolj za velika območja, kot so kleti, industrijska skladišča, telovadnice, garaže, pralnice, knjižnice, in prostore, ki potrebujejo nadzor vlage zaradi občutljive opreme, izdelkov in za ohranjanje dobre kakovosti zraka.

Napa – med kuhanjem uporabljajte napo, ki bo učinkovito poskrbela za kroženje zraka v kuhinji ter odstranila neprijetne vonjave in paro.

Zračniki – če namestite zračnik za vrata  zagotovite tok zraka med prostoroma. Nekateri imajo zračnik na vratih shrambe. Če je v shrambi odprto okno tako, skozi zračnik dobimo dotok zunanjega zraka v stanovanje.

Odstranjevanje vode iz kopalnice in kuhinje – po tuširanju ali kuhanju vedno očistite preostalo vodo s tal in sten ter pustite, da se območje posuši. Prav tako preverite, da pipe in tuši po uporabi ne kapljajo.

Upoštevajte, da previsoka vlažnost zraka lahko povzroči tudi druge težave, kot so alergije in dihalne težave. Zato je pomembno, da sprejmete ukrepe za zmanjšanje vlažnosti zraka v stanovanju, še preden se te težave pojavijo ali  celo poslabšajo.

Kakšna je primerna vlažnost zraka v stanovanju

Primerna vlažnost zraka v stanovanju je med 40 in 60 odstotki relativne vlažnosti. To območje je idealno za ohranjanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. Vlažnost je odvisna tudi od okoliških razmer in letnega časa, zato je potrebno prilagoditi način uravnavanja vlažnosti v prostoru glede na okoliščine. Vlažnost zraka lahko izmerite s pomočjo higrometra, ki vam bo pomagal spremljati relativno vlažnost v prostoru.

Previsoka vlažnost zraka nad 60 odstotki lahko povzroči rast plesni, pršic in drugih škodljivih organizmov, kar lahko škoduje vašemu zdravju. Previsoka vlažnost zraka lahko tudi zmanjša učinkovitost ogrevanja in hlajenja, saj vlaga lahko zadržuje toploto. Previsoka vlažnost zraka lahko povzroči tudi poškodbe notranjih površin vašega stanovanja.

Ko zrak v prostoru vsebuje preveč vlage v obliki vodne pare, lahko pride do kondenzacije, ko se ta vodna para dotakne hladnih površin, kot so okna ali ogledala. To se zgodi zato, ker hladna površina povzroči, da se vodna para ohlaja in spreminja iz plinaste oblike v tekočo obliko. Tako se na hladni površini tvori kondenz, ki se kaže kot kapljice ali meglica na oknih ali drugih površinah. Ta pojav se običajno pojavi v zimskih mesecih, ko so zunanje temperature nizke in notranje temperature visoke.

Rosenje oken zaradi visoke vlage v stanovanju

Če je vlažnost zraka v vašem stanovanju prenizka manj kot 35%, to lahko povzroči zdravstvene težave kot je suha koža, suhe oči, težave z dihanjem in drugo nelagodje. To najbolj čutimo v zimskih mesecih. Ko se prostor ogreva, se relativna vlažnost zraka običajno zmanjša in bolj ko ogrevamo prostor, bolj je suh zrak. V takšnih primerih je priporočljivo uporabljati vlažilnik zraka.

Vpliv vlažnosti zraka v stanovanju

Vlažnost zraka v stanovanju lahko vpliva na različne vidike vašega bivanja. Tu je nekaj primerov:

Zdravje – previsoka vlažnost zraka lahko poveča tveganje za razvoj dihalnih težav in alergij, saj vlaga spodbuja rast plesni in pršic. Suhi zrak pa lahko povzroči suhe oči, suho kožo in razdraženo grlo.

Plesen – vlažnost zraka vpliva tudi na notranje prostore vašega stanovanja. Previsoka vlažnost lahko povzroči plesen, poškodbe lesa in pohištva, saj lahko povzroči nabiranje kondenza na površinah in tako nastane plesen.

Poraba energije – neustrezna vlažnost zraka lahko vpliva tudi na porabo energije v vašem stanovanju. Previsoka vlažnost lahko povzroči povečano porabo energije za ogrevanje in hlajenje, saj bo vaš sistem potreboval več energije, da bo uravnal temperaturo in vlago v prostoru.

Zato je zelo pomembno, da poskrbite za uravnavanje vlažnosti zraka v vašem stanovanju, da ohranite zdravje, udobje ter preprečite škode na stavbi in opremi.