Različne vrste polnilcev za telefone

By | 7. 2. 2023

Polnilci za telefon so čudovite naprave, vendar niso čarobni. To po navadi ugotovimo, ko se nam baterija izprazni prej, kot bi pričakovali. Prav tako je pomembno, da vemo tudi to, da ni vsak polnilec primeren za vsak telefon. Zelo priročno pa je tudi, da imamo v mislih, da obstaja veliko različnih vrst polnilcev za telefon, s katerimi lahko svojo napravo napolnimo doma ali na poti.

Stenski/hišni polnilci

So najpogosteje uporabljeni polnilci mobilnih telefonov. Imajo univerzalno obliko, ki je združljiva z vsemi stenskimi vtičnicami. Nekateri starejši stenski polnilci so imeli kabel pritrjen na adapter, novejši polnilci pa so narejeni tako, da lahko kabel menjamo. Prav tako se v zadnjem času adapter in kabel praviloma prodajata ločeno. Hišni polnilci veljajo za najučinkovitejše in najbolj zanesljive polnilce. Ob nakupu novega telefona, je bil v preteklosti v škatli priložen polnilec, sedaj pa ga vedno manj proizvajalcev priloži zraven novega telefona. Zato se je ob nakupu novega telefona, priporočljivo pri prodajalcu pozanimati, če je stenski polnilec priložen telefonu. Če ugotovite da ga ni, potem vprašajte še kakšen polnilec potrebujete za nov telefon, ter ne pozabite pogledati, če ima le ta priložen kabel združljiv za vašim telefonom.

Avto polnilci

Ker vedno več časa preživimo na poti  v avtu, bi moral biti avto polnilec že kar osnovna oprema vsakega avtomobila. Nihče si ne želi ostati v zastoju in ostati brez baterije na telefonu. Le kako boste na primer poklicali šefa in mu razložili, zakaj boste zamudili na pomemben sestanek. Avtomobilski polnilci so zasnovani tako, da se priključijo na tisto majhno 12-voltno vtičnico za cigaretni vžigalnik v avtu. Ena od največje prednosti avto polnilcev je, da jih ni treba trajno povezati z elektroniko avtomobila. Ko odstranite ključ iz ključavnice za vžig, se bo telefon prenehal polniti, da ohrani baterijo vašega vozila.

Tukaj je odličen avto polnilec, ki ima 2 vhoda za polnjenje (USB in USB-C) z močjo 48W.

Brezžični polnilci

Namenjeni so polnjenju baterije vašega telefona, ne da bi ga priključili na kabel. Telefon preprosto položite na brezžični polnilec in napolnil bo baterijo vaše naprave. Če ste veliko za pisalno mizo, lahko brezžični polnilec vgradite v mizo ali na kako drugo priročno mesto za polnjenje. Nekateri pa gredo celo korak dlje, na primer eden izmed vodilnih proizvajalcev telefonov, je že izdal ovitek za telefon, ki je hkrati tudi brezžični polnilec.

Največja prednost brezžičnih polnilcev je torej polnjenje brez kablov. Ima pa brezžično polnjenje tudi svoje slabosti in sicer brezžični polnilnik morate še vedno priključiti na elektriko preko hišnega polnilca, zato morate še vedno dobro razmisliti, ko ga boste vgradili v pohištvo ali načrtovali kje bo polnilec stal. Druga velika slabost brezžičnih polnilcev pa je hitrost polnjenja. Standardni brezžični polnilnik z močjo 5W se polni približno tri do štiri ure, žični polnilnik  z enako močjo pa približno dve uri in pol. Celo naprave, opremljene s tehnologijo hitrega polnjenja, se lahko polnijo počasi na brezžičnem polnilniku. Kako je to mogoče? Za več informacij si oglejte ta videoposnetek, kjer je razložen ta pojav: https://www.youtube.com/watch?v=Zsct0T5V03M

Prenosni polnilci / Power Bank

Prenosna baterija vam lahko pride še kako prav v primeru, ko nimamo dostopa do elektrike. Power Bank je zelo priročen, za potovanja in izlete kjer nimate dostopa do vira energije ali pa le potrebujete rezervno napajanje. Če ga imate pri roki, ga lahko uporabite, kadar koli opazite, da je treba baterijo telefona izprazniti. Prenosne baterije so na voljo v različnih oblikah in velikostih, kar pa je še bolj pomembno je kapaciteta baterije ter hitrost polnjenja. Kapaciteta nam pove kolikokrat bomo lahko napolnili svoj telefon (odvisno tudi od kapacitete baterije telefona). Je pa res da je tudi pri prenosnih baterijah vedno bolj pomembna hitrost polnjenja, saj dandanes nihče več ni pripravljen čakati predolgo, da se telefon napolni. Večina power bankov ima, če ga uporabljate vsak dan, približno 500 ciklov polnjenja in praznjenja, tako bo zdržal približno leto in pol.

Solarni polnilci

V današnjih časih, je trajnost pomemben vidik pri nakupu izdelka. Solarni polnilci so okolju prijazen način izrabe naravnih virov, saj pridobivajo energijo iz sončne energije. Ti polnilci za to uporabljajo majhne sončne celice, ki prenesejo energijo v vgrajeno polnilno baterijo, ki potem polni baterijo vašega telefona. Solarni polnilci so odlični, ko ste zunaj na plaži ali ko se vam izprazni akumulator v avtomobilu ali če ste preprosto pozabili napolniti telefon, preden ste šli ven. Ker solarnih polnilcev ni treba priključiti na elektriko, so idealni za večkratna polnjenja, če ste dlje časa zunaj. Odlična rešitev so tudi, če ste doma, a želite svoj telefon napolniti na okolju prijazen način. Visokokakovostni solarni polnilci lahko zajamejo sončno svetlobo v oblačnih dneh, medtem ko morajo biti njihovi cenejši primerki, obsijani z direktno sončno svetlobo. Kakovostni polnilci potrebujejo tudi približno tri ure, da se polnijo, medtem ko lahko poceni solarni polnilci polnijo tudi do 12 ur.

Sedaj ste spoznali tipe polnilcev in verjetno že veste kakšnega potrebujete glede na vaš naćin življenja. Vendar preden se zavežete nakupu, boste morali raziskati še nekatere lastnosti in tehnične vidike izdelka. Tu vam je lahko v pomoč tale članek: Polnjenje telefona – nasveti za pravilno hitro polnjenje

Preberite si še:

Prenosni polnilec za telefon

Viri:

How Does Fast Charging Work? https://www.youtube.com/watch?v=Zsct0T5V03M

GSM ARENA https://www.gsmarena.com/

Polnjenje telefona https://www.chameleon.si/blog/polnjenje-telefona-nasveti-za-pravilno-hitro-polnjenje.html