Terapevtska masaža in limfna drenaža: Kaj sta in kako lahko pomagata?

By | 27. 3. 2023

Terapevtska masaža in limfna drenaža sta dve različni vrsti masaž, ki lahko pomagata pri lajšanju različnih zdravstvenih težav. Terapevtska masaža se osredotoča na mišice, medtem ko se limfna drenaža osredotoča na limfni sistem telesa. Obe vrsti masaže lahko zmanjšata bolečino, izboljšata cirkulacijo in pomagata pri rehabilitaciji po poškodbah. V tem članku bomo podrobneje raziskali, kaj je terapevtska masaža in kaj je limfna drenaža ter kako lahko pomagata pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj.

Kaj je terapevtska masaža?

Terapevtska masaža je oblika masaže, ki se uporablja za zdravljenje različnih bolezenskih stanj, kot so bolečine v mišicah, napetost, krči, poškodbe in številne druge težave. Med terapevtsko masažo se uporabljajo različne tehnike masaže, ki lahko zmanjšajo napetost in bolečino v mišicah ter izboljšajo gibljivost. Terapevtska masaža lahko pomaga tudi pri rehabilitaciji po poškodbah, saj lahko izboljša cirkulacijo krvi in pospeši proces zdravljenja.

Kaj je limfna drenaža?

Limfna drenaža je nežna oblika masaže, ki se osredotoča na stimulacijo limfnega sistema telesa. Limfni sistem je del imunskega sistema in igra ključno vlogo pri čiščenju telesa toksinov, bakterij in odpadnih snovi. Med limfno drenažo se uporabljajo nežni gibi masaže, ki pomagajo pri spodbujanju cirkulacije limfe po telesu. To lahko pripomore k zmanjšanju oteklin, izboljšanju imunskega sistema ter pomaga pri zdravljenju bolezni, kot je limfedem.

Kako lahko terapevtska masaža in limfna drenaža pomagata?

Terapevtska masaža in limfna drenaža lahko pomagata pri številnih zdravstvenih težavah, kot so:

 • bolečine v mišicah,
 • napetost,
 • krči,
 • poškodbe,
 • limfedem,
 • artritis,
 • fibromialgija in še več.

Terapevtska masaža lahko zmanjša napetost in bolečino v mišicah ter izboljša gibljivost, medtem ko lahko limfna drenaža zmanjša otekline, izboljša imunski sistem ter pomaga pri odstranjevanju toksinov in odpadnih snovi iz telesa.

Poleg tega lahko kombinacija terapevtske masaže in limfne drenaže prinese še dodatne koristi. Če imate težave s cirkulacijo, lahko terapevtska masaža izboljša pretok krvi, medtem ko lahko limfna drenaža pomaga pri odstranjevanju odvečne tekočine in izboljša limfni pretok. To lahko pripomore k zmanjšanju oteklin in izboljšanju imunskega sistema.

Pomembno je vedeti, da terapevtska masaža in limfna drenaža nista primerne za vse. Preden se odločite za eno ali drugo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali terapevtom, da se prepričate, ali sta primerni za vas. Poleg tega je pomembno, da obiščete izkušenega in usposobljenega maserja, ki bo lahko izvajal terapevtsko masažo in limfno drenažo na pravilen način.

Različni razlogi, zakaj bi se odločili za terapevtsko masažo in kako lahko pomaga?

Terapevtska masaža in limfna drenaža sta dve vrsti masaže, ki lahko pomagata pri lajšanju različnih zdravstvenih težav. Terapevtska masaža se osredotoča na mišice, medtem ko se limfna drenaža osredotoča na limfni sistem. Obe vrsti masaže lahko zmanjšata bolečino, izboljšata cirkulacijo in pomagata pri rehabilitaciji po poškodbah. Če imate težave s cirkulacijo, oteklinami ali imunskim sistemom, je kombinacija terapevtske masaže in limfne drenaže lahko koristna za vas. Preden se odločite za eno ali drugo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali terapevtom, da se prepričate, ali sta primerni za vas.

Terapevtska masaža in senzorična integracijska terapija pri otrocih z avtizmom

Terapevtska masaža in druge oblike masaže, kot je na primer senzorična integracijska terapija, se lahko uporabljajo pri zdravljenju avtizma. Avtizem ali ADHD je nevrološka motnja, ki vpliva na socialno-čustveni razvoj in interakcijo z okoljem. Pri otrocih z avtizmom se pogosto pojavljajo tudi težave z motoriko in senzorično obdelavo informacij.

Terapevtska masaža lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in anksioznosti, kar lahko pomaga pri zmanjševanju simptomov avtizma. Masaža lahko pomaga tudi pri izboljšanju motoričnih sposobnosti in koordinacije, kar lahko pomaga pri boljši gibalni funkciji in zmanjšanju občutka nespretnosti.

Senzorična integracijska terapija pa je oblika masaže, ki se osredotoča na spodbujanje senzorične obdelave informacij. Otroci z avtizmom pogosto doživljajo težave pri obdelavi informacij, kot so zvoki, vonji, okusi in dotiki. Senzorična integracijska terapija lahko pomaga pri izboljšanju senzorične obdelave informacij, kar lahko izboljša socialno-čustveni razvoj in interakcijo z okoljem.

Pomembno je vedeti, da masaža in senzorična integracijska terapija nista rešitev za avtizem, vendar lahko pomagata pri zmanjševanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja otrok z avtizmom. Priporočljivo je, da se starši in skrbniki otrok z avtizmom posvetujejo s strokovnjaki, kot so terapevti, psihologi in pediatri, preden se odločijo za uporabo katere koli oblike masaže ali terapije.

Kakšni so vzroki za obisk terapevtske masaže?

 • Fizične poškodbe: Masaža lahko pomaga pri lajšanju bolečine in zmanjševanju vnetja, kar je lahko koristno pri različnih vrstah poškodb, kot so zvini, zlomi in bolečine v mišicah.
 • Stres in tesnoba: Masaža je znana po svojih sprostitvenih učinkih, saj lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe in depresije. Pomaga tudi pri izboljšanju kakovosti spanja.
 • Migrene in glavoboli: Masaža lahko pomaga pri zmanjševanju simptomov migrene in glavobolov, saj pomaga pri sproščanju napetosti v mišicah vratu in glave.
 • Težave s prebavo: Masaža lahko pomaga pri izboljšanju prebave, saj spodbuja kroženje krvi in limfnega obtoka ter sprošča napetost v prebavnem sistemu.
 • Težave s sklepi: Masaža lahko pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih, zlasti pri artritisu in drugih boleznih sklepov.
 • Težave z dihanjem: Masaža lahko pomaga pri izboljšanju dihalne funkcije in zmanjšanju simptomov astme in drugih dihalnih bolezni.
 • Športne poškodbe: Masaža lahko pomaga pri okrevanju po športnih poškodbah, saj lahko izboljša cirkulacijo krvi in limfnega obtoka, ter pospeši proces celjenja.
 • Splošno počutje: Masaža lahko pomaga pri izboljšanju splošnega počutja in zmanjšanju utrujenosti ter stresa.

Kakšna je razlika med fizioterapijo in limfno drenažo?

Fizioterapija in limfna drenaža sta dve različni terapevtski metodi, ki se uporabljata za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. Medtem ko lahko obe metodi pomagata pri izboljšanju gibalnih sposobnosti in zmanjševanju bolečin, se razlikujeta po svojih ciljih, tehnikah in indikacijah.

Fizioterapija je veja zdravstvene nege, ki se osredotoča na zdravljenje in preprečevanje različnih gibalnih težav in poškodb. Fizioterapevti uporabljajo širok spekter tehnik in vaj, da pomagajo ljudem pri ponovnem pridobivanju in izboljšanju gibalne funkcije ter zmanjšanju bolečin.

Fizioterapija se lahko uporablja za zdravljenje različnih težav, kot so:

 • bolečine v hrbtu,
 • mišične napetosti,
 • športne poškodbe,
 • artritis,
 • nevrološke motnje,
 • rehabilitacija po operaciji in druge.

Po drugi strani pa je limfna drenaža terapevtska metoda, ki se osredotoča na izboljšanje delovanja limfnega sistema. Limfni sistem igra ključno vlogo pri odstranjevanju odpadnih snovi in odvečne tekočine iz telesa, zato je pomemben za zdravje imunskega sistema. Limfna drenaža vključuje nežne masažne tehnike, ki spodbujajo odtekanje limfe, zmanjšujejo otekanje in povečujejo učinkovitost limfnega sistema. Uporablja se za zdravljenje različnih težav, kot so limfedem, edemi, pooperativni edemi, preobremenjenost limfnega sistema, priprava pred operacijo in druge.

Glavna razlika med fizioterapijo in limfno drenažo je torej v njihovih ciljih in tehnikah terapevtskega postopka. Fizioterapija je namenjena zdravljenju gibalnih težav in poškodb, medtem ko se limfna drenaža osredotoča na izboljšanje delovanja limfnega sistema. Vendar pa lahko obe metodi pomagata pri izboljšanju kakovosti življenja in zdravja ljudi.