Kako se ohladiti s pomočjo vode, brez da se zmočite?

By | 10. 5. 2023

Bolj preprosto, kot se sliši.

Sistem, ki s pomočjo visokotlačne črpalke poskrbi, da se voda pod pritiskom razprši v posebnih šobah, pri čemer nastanejo zelo drobne kapljice. Te kapljice so manjše od 10 mikronov, zato jih zrak absorbira še predno bi se dotaknile tal. Sistem pa se lahko namesti v različnih linijah, odvisno od vaših potreb in želja. Izkoristite lahko celo ventilator in ga s pomočjo nastavka na katerem so nameščene šobe, spremenite v osvežujoč ventilator z vodno meglico.

Ventilator z vodno meglico
Ventilator z vodno meglico

Naj vas besedica sistem ne zavede v smislu razmišljanja, da gre za nekakšno gromozansko napravo, ki vam bo zasedla polovico terase in s cevmi prekrila vse možne kotičke.

V praksi je visokotlačen sistem lahko celo manjši od sesalca, ki ga imate doma in bo vseeno primeren za ohlajanje vaše terase.

Presenečeni boste tudi nad porabo vode, ki ni tako velika kot bi morda pomislili. Visokotlačni sistem, ki vsebuje namestitev od 6 – 9 šob, porabi cca 0,25 l/min. V praksi to pomeni takšno količino vode na delovno minuto. Še bolj nazorno to pomeni, da se sistem v fazi delovanja redko uporablja v konstantnem intervalu (razen seveda pri kakšnem izrednem vročinskem valu, kjer je seveda smiselno izkoristi kar vam sistem ponuja).  Povprečna uporaba temelji nekje na intervalih  15 sekund delovanja ter 15 sekund mirovanja. Se pravi, da se šobe odpirajo in zapirajo na 15 sekundnem intervalu. Vse to si seveda lahko prednastavite na aparatu ali s pomočjo daljinca, pri nekaterih izvedbah pa tudi že s pomočjo aplikacije.

Torej, pri navedenem primeru 15 sekundnega intervala se sistem vklopi 2 x v eni minuti. Realno to pomenim da se porabi cca 1 dcl vode v tej minuti.

Prav tako pa je poraba električne energije in celoten strošek vzdrževanja takšnega sistema, zelo nizek.