Zračnik z regulacijo zagotavlja reguliranje pretoka zraka v prostoru

By | 17. 4. 2023

Ko gre za kakovost zraka v zaprtih prostorih, je ustrezno prezračevanje bistvenega pomena. Zračnik z regulacijo je eden od izdelkov, ki ga lahko vgradimo oz. uporabimo kot enega od načinov zagotavljanja ustreznega prezračevanja. To je vrsta prezračevalne rešetke, ki ima dodaten element in sicer regulator pretoka, s katerim nastavljamo dotok zraka v prostor. Ta kombinacija rešetke in regulatorja, je zasnovana tako, da zagotavlja nadzorovano količino svežega zraka v prostoru, kar zagotavlja, da se ves čas ohranja kakovost zraka v zaprtih prostorih. Če tudi vi potrebujete npr. zračnik z regulacijo za vgradnjo v vrata, ga lahko izberete na povezavi.

Zračnik z regulacijo se uporablja samo za dovod zraka.

V tem zapisu vam bomo podrobneje predstavili rešetko z regulatorjem pretoka oz. ti. zračnik z regulacijo, vključno z njegovimi prednostmi, vrstami in postopkom namestitve.

Zračnik z regulacijo uporabljamo za dovod zraka v prostor.

Prednosti zračnika z regulacijo

Glavna prednost uporabe zračnika z regulacijo je, da zagotavlja nadzorovano prezračevanje, s čimer se vzdržuje kakovost zraka v zaprtih prostorih. Zračnik z regulacijo pomeni, da je rešetka opremljena z regulatorjem, ki uporabniku omogoča nadzor nad količino svežega zraka, ki vstopa v prostor. Ta funkcija je še posebej uporabna v prostorih, kjer se potrebe po prezračevanju med prostori razlikujejo, kot so konferenčne sobe ali kuhinje, garaže.

Druga prednost uporabe zračnika z regulacijo je ta, da pomaga izboljšati energetsko učinkovitost. Z nadzorom količine zraka, ki vstopi v prostor, te rešetke zmanjšajo količino energije, ki je potrebna za ogrevanje ali hlajenje prostora. Posledica tega so nižji računi za energijo in bolj trajnostna zgradba.

Vrste zračnikov z regulacijo

Rešetke z regulacijo so na voljo v različnih izvedbah in so lahko izdelane iz različnih materialov (jeklo, aluminij, plastika, nerjaveče jeklo).

Tukaj lahko preberete kdaj se odločiti za alu ali PVC rešetko. Rešetke imajo lahko fiksne ali nastavljive lamele, enako pa velja tudi za regulacijo. Eni regulatorji pretoka so nastavljivi, drugi pa so fiksni.

Rešetke imajo lahko glede na pozicijo in gibljivost lamel:

 • vertikalne
 • horizontalne
 • vertikalne in horizontalne
 • fiksne
 • nastavljive lamele.

Rešetke s fiksnimi lamelami so najpogostejši tip in se pogosto uporabljajo v stavbah, kjer so potrebe po prezračevanju enake po vseh prostorih. Več o različnih vrstah prezračevalnih rešetk, pa lahko preberete s klikom na povezavo.

Rešetke in regulatorji z nastavljivimi lamelami pa so odlična možnost za zgradbe, kjer so potrebe po prezračevanju med prostori različne in je treba regulirati pretok zraka. Lamele na rešetki se regulira oz. nastavlja ročno, regulator pretoka pa se običajno nastavlja z imbus ključem.

Zračnik z regulacijo, se lahko uporablja pri vgradnji rešetke v steno, strop, vrata, tla in na prezračevalne kanale.

Montaža zračnika z regulacijo

Namestitev zračnika z regulacijo zahteva skrbno načrtovanje, da zagotovite pravilno namestitev in pravilno delovanje. Nujno je sodelovanje s strokovnjakom, ki ima izkušnje z montažo zračnikov z regulacijo. Postopek namestitve vključuje izrezovanje lukenj v steni, stropu ali vratih in namestitev rešetk. Rešetke je treba namestiti pravilno, da zagotovijo ustrezno prezračevanje in ne ogrožajo strukture ali estetike zgradbe.

Kako namestim prezračevalno rešetko in kakšno orodje potrebujem za to?

Pri namestitvi prezračevalne rešetke je pomembno, da se držite navodil proizvajalca, saj se lahko postopek montaže in uporaba orodja razlikujejo glede na vrsto prezračevalne rešetke in površino, na katero se bo montirala. Vendar pa obstajajo nekatera splošna navodila in orodja, ki jih boste verjetno potrebovali pri namestitvi prezračevalne rešetke:

 • Pripravite si potrebna orodja, kot so izvijači, svedri, vijaki, žaga ali rezalnik, merilni trak, ravnilo in drugo orodje, ki ga priporoča proizvajalec.
 • Odstranite staro prezračevalno rešetko, če je to potrebno, in očistite površino.
 • Preverite, ali so luknje v steni, stropu, vratih dovolj velike, da boste lahko namestili novo prezračevalno rešetko. Če so luknje premajhne, jih lahko razširite s pomočjo svedra ali rezalnika.
 • Postavite novo prezračevalno rešetko na mesto in označite mesta za vrtanje lukenj za vijake.
 • Z vrtalnikom in ustreznim svedrom zvrtajte luknje za vijake.
 • Namestite vijake v luknje in jih privijte, da se prezračevalna rešetka trdno drži na mestu.
 • Preverite, ali je prezračevalna rešetka pravilno nameščena in tesno pritrjena.

Pri namestitvi prezračevalne rešetke je zelo pomembno, da se držite navodil proizvajalca in uporabite ustrezno orodje, saj lahko napačno nameščena prezračevalna rešetka povzroči težave z zračnim tokom ali celo varnostne težave. Če imate težave pri namestitvi prezračevalne rešetke, se lahko obrnete na strokovnjaka za prezračevanje ali prodajalca, ki vam lahko pomagata pri postopku namestitve. Mogoče vam bo pomoč pri vgradnji rešetke tudi ta posnetek.

Če povzamemo, zračnik z regulacijo je vrsta prezračevalne rešetke, ki omogoča nadzorovano prezračevanje v objektu. Na voljo so v različnih vrstah in jih je mogoče prilagoditi, da ustrezajo dizajnu stavbe. Postopek namestitve zahteva skrbno načrtovanje in nujno je, da sodelujete s strokovnjakom. Z upoštevanjem teh dodatnih dejavnikov lahko lastniki stavb in arhitekti zagotovijo, da je njihova stavba ustrezno prezračevana, energetsko učinkovita in še vedno estetska.

Preberite še:

Izboljšajte zrak s prezračevalno rešetko za vrata

Vlaga v stanovanju