Načini kako preveriti ali je vaš polnilec za telefon varen za uporabo

By | 11. 4. 2023

Okvarjeni polnilci za telefon lahko povzročajo požare. Kako lahko torej preverite, ali je polnilec, s katerim polnite telefon ali tablico, varen? Nakup originalnih izdelkov, ki jih je odobril proizvajalec, je eden od načinov, da zagotovite, da ne boste imeli ponaredka. Vendar pa vas lahko visoke cene za nekaj tako preprostega odvrnejo. Toda lažni polnilci so lahko nevarni; celo življenjsko nevarno. Te goljufive enote vam lahko povzročijo električni udar ali povzročijo požar. Torej, kaj lahko storite, da zmanjšate to tveganje?

Če ste torej v dilemi kakšen polnilec kupiti, potem razmislite o naslednjih stvareh:

1. Uporabljajte polnilec za telefon, ki je združljiv z vašo napravo

Ena možnost je da kupite originalni polnilec, ki je namenjen točno za vaš telefon. Ker pa so te polnilci po navadi zelo dragi, lahko kupite cenejši polnilec, le paziti morate , da je združljiv z vašo napravo. Bodite pozorni predvsem zato, ker lahko uporaba adapterja s previsoko ali prenizko napetostjo poškoduje vaš pametni telefon.

Če niste prepričani, si poglejte embalažo, kjer je navadno navedeno, katere naprave lahko enota podpira. Če kupujete polnilec v fizični trgovini, pa lahko povprašate prodajalca za nasvet kateri polnilec kupiti. Lahko pa vam je v pomoč tudi tale članek za polnjenje telefona, kjer so opisani vsi protokoli in hitrosti polnjenja z različnimi polnilci.

2. Preverite embalažo in navodila za uporabo

Če nekaj naročite prek spleta, nikoli 100% ne veste kakšen izdelek boste dejansko dobili, ali bo prišel izdelek v embalaži ali brez nje? Če prejmete polnilec  brez embalaže in navodil, je to rdeč alarm da polnilec ni vreden zaupanja. Pozorni bodite tudi na to, ali ima polnilec embalažo in navodila v vašem maternem jeziku, če ne, potem je to naslednji pokazatelj da polnilec verjetno ni preverjene kakovosti.

Nekateri bodo to vseeno spregledali, ker mogoče mislijo, da navodil ne potrebujejo, za uporabo tako enostavne stvari kot je polnilec za telefon. Toda pristna embalaža in navodila v vašem maternem jeziku sta pokazatelj, da ste polnilec kupili pri zaupanja vrednem podjetju. Tudi če izdelke ima embalažo, je lahko ponarejen, zato bodite pozorni na oblikovne nenavadnosti. Na pristnih izdelkih ne boste našli neporavnanega besedila, slovničnih napak in logotipov slabe kakovosti.

3. Poiščite oznake za nadzor kakovosti in varnostne smernice

Zakaj so že pomembna navodila in embalaža? Ker boste tam našli oznake za nadzor kakovosti. To so oznake, da je bil izdelek testiran v skladu z varnostnimi predpisi. Pri nas in drugod po Evropi poiščite na embalaži  oznako CE. Načeloma mora biti oznaka CE tudi na samem izdelku, če jo najdete tudi tam, potem je to še dodaten plus. Toda tudi na te oznake se ne moremo popolnoma zanesti, saj jih je zelo lahko ponarediti. Lahko pa se prepričate, da so izdelku priložene dodatna varnostna navodila glede uporabe, električne energije in morebitnega odlaganja. Nekateri goljufi prezrejo dodajanje opozorilnih znakov, ker vedo, da bodo stranke bolj verjetno iskale simbole za nadzor kakovosti.

4. Izdelava polnilca za telefon

Polnilec natančno preglejte in bodite pozorni na to kako je narejen izhod za polnjenje in vtiči za priključitev v vtičnico. Izhodi za polnjenje ne smejo biti ohlapni in kabel za polnjenje se mora enostavno in brez težave priključiti na polnilec. Prav tako lahko preverimo vtiče, tako da jih vstavimo v vtičnico in če se ne prilegajo pravilno v vtičnico potem je s polnilcem nekaj narobe. Polnilec se ne sme prelahko vstaviti v vtičnico ( ohlapno prileganje tako, da se adapter še vedno premika) in prav tako ni vredu, če ga moramo vstaviti s silo. Če na vašem polnilcu opazite karkoli izmed zgoraj naštetega potem najverjetneje polnilec ni vreden zaupanja.

5. Preverite težo polnilca

Ponarejene polnilce je mogoče izdelati za nekaj centov, tako da lahko kriminalci uživajo znatne zaslužke.

Seveda tako slabo delo pomeni, da ne dobite vseh komponent, ki so potrebne v pristnem adapterju. Nekatere ponarejene enote nimajo niti varovalke. Originalni polnilci za telefon bodo na otip težji od ponarejenih. To je lahko nekaj, kar lahko preizkusite tako, da držite en adapter in ga primerjate z drugim, za katerega veste da je pristen. Seveda nimajo vsi polnilci enake teže, običajno pa tehtajo med 56 in 113 g. Najmanjša teža pristnega polnilca naj bi bila je približno 40 g. Če niste prepričani, vzemite tehtnico.

Če zaključim, torej nikoli ne uporabljajte električnih izdelkov, za katere mislite ali sumite, da so ponarejeni. Lahko tvegate svoj pametni telefon, hišo in celo življenje. Če sumite da ste kupili ponarejen polnilec, potem pojdite do prodajalca, pri katerem ste ga kupili. Vedeti morajo, ali se na njihovi platformi prodaja ponaredek. Če ste ga kupili preko spleta iz druge države, jim lahko pošljete e-poštno sporočilo in jih tako opozorite, ker mogoče tudi sami še ne vedo da prodajajo ponaredke. Ker po izkušnjah verjetno ne boste prejeli odgovora in ne boste s tem dosegli nič, ponarejeni polnilci pa se bodo še vedno prodajali naprej, svetujem, da ste na zgornje znake pozorni že ob nakupu polnilca in si tako že v samem začetku zagotovite pravi polnilec za vaš telefon, ki vam ne bo povzročal težav.

VIRI:

(1) Qualcomm

(2) Samsung polnjenje telefona

(3) CE oznaka

Preberite si še:

Različne vrste polnilcev za telefone